Everything you can imagine is real. Tips voor Beeldorganisators.

Everything you can imagine is real - Pablo Picasso

Eén van mijn favoriete quotes.  Als beeldorganisator en als ideeënfontein, twee van mijn talenten, voel ik mij echt verbonden met deze uitspraak.  Ik heb vaak een beeld in mijn hoofd van wat ik wil realiseren, ik kan het als het ware al voor mij zien.  Dat maakt het niet altijd gemakkelijk om dit uit te leggen aan anderen omdat zij het beeld vaak nog niet zien.

Ik bevind mij bovendien vaak al in de virtuele realiteit die in mijn hoofd is ontstaan terwijl de weg er naar toe nog erg lang is.  Omdat ik het al helemaal voor mij zie is het soms moeilijk om niet overweldigd te geraken door alle stapjes die er naar toe moeten genomen worden en de moed te verliezen.  Soms is het prettiger om in de ideeën te blijven hangen want dat is véél eenvoudiger.  Ik heb moeten leren om de stappen naar een beeld toe goed in kaart te brengen en dan te focussen op de eerste stap.  Wat is het eerste wat ik nu concreet ga doen.  De olifant in stukjes kappen.

Ben jij ook een beeldorganisator?  Drie zaken die voor mij goed werken als beeldorganisator om iets uit te leggen aan anderen zijn:

  1. Denk terug aan wat de vraag was waar mee je van start ging en neem dit als startpunt om uit te leggen aan anderen waarover je aan het denken was.
  2. Denk aan de verschillende stappen, de verschillende plaatjes, die nodig zijn om tot het totaalplaatje te komen.  Probeer vanuit die stappen, plaatjes, in het gesprek het beeld tot stand te laten komen samen met je gesprekspartner.
  3. Herhaal regelmatig terug het startpunt en de stappen die al overlopen zijn om na te gaan of je gesprekspartner nog mee is.  Als je gesprekspartner voorstellen doet die niet in het beeld passen dat jij voor ogen hebt blijft je best toch luisteren, het eindresultaat kan er alleen beter van worden.

Beelddenken is een talent.  Weet jij wat je talenten zijn?  Mijn collega’s Luk en Peter hebben de toolbox “Ik kies voor mijn talent” ontwikkeld.  Daarmee kan je op zoek naar jouw talenten.  Er zijn er 39 in totaal.  Een paar voorbeelden van talenten zijn: zinzoeker, zichtbare presteerder, woordkunstenaar, weger, vertrouweling, …

Indien je meer informatie wenst over deze toolbox en je talenten surf dan eens naar: http://www.talentpraktijk.be

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>